DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
 

Collie rough Erny and sheltie Biaggi

Rok 2013
j
 
Loňské a předloňské inromace v záložce nahoře napravoyes
!!!Nově stránky v německé verzi!!!
 
24.9. Aktuálka
 
Klubová výstava Chropyně - Erny V2 res.CAC, Biaggi VD4
Výstava byla plná paradoxů....víc to komentovat radši nebudu wink. Ale jednu vtipnost přeci jen napíšu...Biaggi nedostal VD za žádnou exteriérovou vadu, exteriér měl ohodnocen krásně. VD dostal za bojácnou povahu....ano svět se zbláznil! Drsňák Biaggi se nechtěl ochmatat od paní rozhodčí a nebyl sám, komu se to stalo poprvé. Sice jsem ho nevystavovala já (byla jsem zrovna ve vedlejším kruhu s panem Ernym), ale mou nepřítomnost nějak zvlášť neřešil. Byl vystavován jinými lidmi už dříve, stejně tak jako ochmatáván cizotou. Biaggi se nebojí snad ničeho a když si není nebezpečím jistý, poštěká to, poštípe to a je zase bezpečno. Paní rozhodčí mu byla jednoduše silně nesympatická, jinak si to nedokážu vysvětlit. Ve stejné třídě byl šeltiák, co se mu to stalo také poprvé a dostal rovněž sníženou známku, známé s fenečkou taktéž. Zkrátka chci říct, kdyby si náhodou někdo myslel, že je Biaggi posera tak NENÍ. Myslím,že každý pes má právo ustoupit, když je mu někdo nesympatický a "smrdí". Psi si to na rozdíl od nás dovolit můžou, my lidi musíme komunikaci i s nesympaťáky přetrpět indecision.
 
Dvojzkoušky agility Přerov - Biaggi MA2 - 1.místo, Erny LA2 - 2. a 3.místo
 
Jeden z našich nejpovedenějších závodů agility! Dovedla jsem kluky ke třem čistým běhům ze 4 a jako bonus byly všechny na bedně!
Biaggi - 1.zkouška - DIS za opravu áčka. Já jsem v tomto běhu stála taky celkem za prd. První běhy nám s Biaggim nikdy nejdou. Biaggi bývá roštěkaný, rozlítaný, vyfičený a já zpomalená a křečovitá...skvělá kombinace no laugh.
Náš 2.zkošukový běh se nám povedl parádně! Krásné zóny, krásná spolupráce, skvělá rychlost....čistý běh, 1.místo a konečně i další krůček ke vstupu do A3 cool.
Erny - 1.zkouška čistě 2.místo, 2.zkouška čistě 3.místo. Oba běhy nejen bez chyb, ale i bez trestňáků za čas a to znamená, že Erny už má splněny 4/5 pro vstup do elitní kategorie A3!!!! cheeky On mi splní můj sen snad dřív než Biaggi, kdo by to byl do něj řekl? Na bedně byl opravdu zaslouženě neb běžel v parádním tempu, soustředěně, s malými oblouky. Trhl dokonce svůj rychlostní rekord v běhu se zónovkami a to 4 m/s! (zatím se mu to dříve povedlo jen v jumpingovém běhu). A že tam byly všechny 3 zónovky i slalom. Tratě byly Ernymu stavěny doslova jako na míru, prostorné a běhavé. Jeho výkony podávané v poslední době jsou neskutečné a pevně věřím, že mu vydrží i nadále a bude dělat koliím jen čest. Musela jsme se smát, když mi přihlížející složili pochvalu za jeho krásné a rychlé výkony na parkuru....že to ještě u dlouhosrstky neviděli. V duchu jsem si vzpomněla na video "Čekám na signál"...to by asi koukali, že je to jeden a ten samý pes cool. Bez práce nejsou koláče a ty jsme měli v Přerově pro Ernyho nachystány a tak poctivě pracoval. Koláčemi byli spolubojovnice, které plnili funkce hecátorek, odměňovaček, pochvalovaček, obdivovatelek...zkrátka pořádné publikum, co ho dokázalo ocenit, tak jak si zaslouží a potřebuje yes.
 

16.9. Aktuálka
 
1) Dogdancingové postupové zkoušky v Mošnově 
 
Erny MD1-výborně, DwD1-dis, Biaggi DwD1-výborně, F2-dis.
Biaggi splnil všechny podmínky pro udělení titulu MoD1 =  Master of Dog Dancing 1
(tzn. všechy zkoušky 1.úrovně na výborně: MD1+F1+HtM1+Dwd1)
 
Zkoušky posuzovala Vanda Gregorová a Anna Říhová. Poprvé se zkoušky konalyv blízkosti Ostravy (půl hodiny cesty), opravdu velká úleva od neustálého cestování. Jak už je u mě zvykem ,jít se psem jen na jednu zkoušku mi přijde nevýhodné a tak jsem opět oba přihlásila na dvě, pro mě tedy celkem čtyři kousky. Šlo to opravdu rychle a na place jsem byla imrvére laugh. Prvním psem otevírající zkoušky byl pan Erny s MD1, s tou se kterou jsme se ač za krásné výkony již 2x hloupě diskli. Začli jsme výborně. Erny vystřihl ukázkový pivot a stejně tak chůzi do boku (taky za tyto prvky dostal plný počet bodů), pak následoval klus rovně, Erny nebyl 100% soutředěný a mírně zaostával (dostal srážku 1 bod), pak klus v kruhu (ještě krapet spal (taky -1 bod), další klus rovně i v kruhu do protisměru byl opět se mnou a dostal plný počet bodů. Sestavu jsme zakončovali couváním (min.8 kroků) - bylo rovné, plynulé, rychlé a bez keců (opět 3 body). Jeden bod nám byl stržen za choreografii. Tipuji jako srážku za to, že jsem chůzi bokem a pivot dělala prdelí k rozhodčím, ale jinak to prostě nešlo. Plac měl tvar obdélníku a po těchto prvcích jsme dělali potřebný klus 12 kroků rovně s tím, že vždy 2 kroky přidávám oproti minimu. Zkouška je omezena časem a proto volím cviky v pořadív ždy tak, abych mohla plynule a okmažitě navázat na další. Na prostoje není čas. Erny  získal 24 z 27 bodů a tedy těsně zmánku výborně (jo jen tak málo bodů můžete stratit, abyste dostali za jedna. Erny Je taaak šikovný, když nedělá erninoviny cool.
 
Nastoupil Biaggi a naše DwD1. Abych si nekomplikovala sestavy a pamatováka měla jsem s Biaggim i Ernym nejen stejnou sestavu, ale i hudbu, kterou jsem měla řádně naposlouchanou a naučila se jí počíat. V této zkoušce si psovod musí počítat doby, po které provádí své tanečky. Trénovala jsem různě na veřejnosti se sluchátky v uších a lidi si museli myslet, že mi hrabe - krok sun krok, pak aerobní výkopy do zadu a jako třetí krokovou sekvenci jsem zvolila chůzi, ve které mě Biaggi krásně doprovázel. Zkošuka  vykonána a vše, co bylo v plánu v sestavě, provedeno. Co je na DD zkošukách děsné je fakt, že až úplně na konci akce se odzvíte, zda jste obstáli či odcházíte se zápisem DIS. Takže jsem s Ernym provedla to samé a doufala, že je setava ok. DwD1 je zkošuka, u které není přímo psané dělej to a tamto. Je v řádu popsána víc všeobecně a o to těžší na pochopení a halvně vykonání. Nedalo mi to a po našem výkonu jsem se nenápadně koukla přes záda rozhdočí a viděla DIS. Tak si říkám  je to v pytli, když je Erny DIS, Biaggi bude za stejnou sestavu jakbysmet. Ale nebyl, proč Erny ano se dozvíte níže. S Biaggim jsme si vytancovali 37 bodů z 39! 1bod nám byl stržen za synchronní pohyby (v našem případě zvedání pacek) a 1 bod za choreografii ( konkrétně za prvek dobré využití prostoru).
 
Následovala zkouška F2. Na dvojkové zkoušky byly přihlášeny pouze dva týmy a oba právě na F2. Šli jsme na to. První 3 cviky super, pak vyzývám Biaggiho, ketrý je ode mne 4-5 metrů, aby udělal zajíčka (panáčka)....no kouká na mě, co jako chcu. Opakuji povel a nic, sedí a čumí. Tak si říkám jdu dál a hodím to i za cenu ztráty bodů za porušení pořadí prvků někde později. Další cviky opět v pořádku až na občasné šeltití komentování štěkotem. Opět se pokouším zařadit zajíčka a opět nic, tak Biaggimu ukážu i za ceny ztráty bodů do pozice rukou...sláva!!!! Dokončujeme zbytek sestavy a mám ještě chvíli čas, tak se pokouším znova o zajíčka bez ukázání...sláva udělal ho. V momentě kdy se vypnula hudba, ztratil balanc a svalil se přes záda na zem jak pytel brambor...za správné načasování by v tomto případě bodoval a velice tím pobavil publikum. Opět jsem něvěděla, jak jsme dopadli. Bylo mi jasné, že na výborně to nebude, ale v hlavě mi znělo... všechny prvky jsme vykonali, mohlo by to vyjít.....
 
A je tady vyhlášení! Celkem se v Mošnově skládalo 27 zkoušek....paní rozhodčí měly v rukách jen 10 kokard. Ano DD zkoušky nejsou žádná prdel,
 
diskvalifikovalo se 17 týmů. Z těch 10-ti složených jich bylo na výborně okolo poloviny.
Paní rozhodčí nejprve pronesla, že co se projevů psů týče, tak to byli jedny z
nejlepších zkoušek. To nás všechny zahřálo u srdce, když už jsme tušili že
to nedopadlo, aspoň že psi jsou veselí a rádi s námi pracují. A četla se jména,
byla jsem napjatá jak struna a pokaždé, když vzala do ruky výkoňák bez kokardy,
modlila jsme se ať nepřečte Kučeriková! Po čase došlo i na mé příjmení.
Dvě kokardy byly doma! Zelená Biaggiho za DwD1 a světle modrá Ernyho za MD1!
Spadl mi oobr kámen ze srdce (samozřejmě jsem na zkoušky jela a doufala,
že si odvezeme 4x výbornou...ale i toto mi stačilo, aspoň bude co příště opravovat wink).
A teď proč jsme si odnesli 2x DIS? Hlavou mi probíhalo proč je Erny DIS  a Biaggi má za
úplně stejnou sestavu výbornou a ještě pochvalu, jak byla krásná??? Tajemství
je v synchronním zvedání pacek. Psovi packy a psovodovi ruce se musejí zvedat
zároveň nahoru i dolů a to se nám s Ernym nepodařilo. Zpětne jsme si vybavila
jak zvedáme packy a opravdu...já řeknu pac, zvednu ruku a Erny mi ji tam dá až po
chvíli a tedy nevykonáváme synchronní pohyb. Na F1 je takové zvedání pacek naprosto bez problému, ale na DwD je za něj  DIS. To jsou drobnosti, taky by vás nenapadly co?
 
A proč byl Biaggi DIS za F2? Sice vše vykonal, ala zajíčka udělal až na x-tou výzvu a už to bylo opravd moc. Kdybych mu prý hned po prvním neúspěšném pokusu pomohla gestem, nebyl by problém  pouze by se strhl bod za ukazování. Příště budu chytřejší drahoušku wink.
 
Po předání zelené kokardy (DwD1) jsem si vyjukla jsme mástři!!! Fakt obrosvká radost! Biaggi byl dokonce pochválen za krásný projev, který u šeltičky už dlouho neviděla heart. A do konce roku snad doěláme mástra i s panem Ernym. Tanci 3x hurááááá!
 
 
2) Agility závody v Suchdolu n.O.
    Rozhodčí Petr Noga
    Biaggi :  J1 - 4.místo (shozená laťka), LA2 DIS - konečně krásně zastavená zóna na áčku! J2 -3.místo (čistě)
    Erny:  J1 - 6.místo (shozená laťka), LA2 3.místo (čistě). Druhá zkouška pro přestu do A3!!!, J2 - čistě, pořadí nevyvěsili a na 
    kačru zatím taky není.
Erny místy běžel v super tempu, místy se rozhlížel kolem... klasika devil.
Velká spokojenost - 3 čisté běhy z 6-ti, zkouška do A3 a zastavé áčko...jen tak dál pesani yesheart
 
 
 

 

 
5.9. Aktuálka 
 
Big Biaggi z Bučávky HD A-A!!! Posuzovatel MVDr.Ekr. Co říct...jsem moooooooooc šťastná!
 
 
Foto: M.Holain
 
Speciální výstava kolií Ostrava - Erny Gold Coll-Kony - V1, CAC, Vítěz Speciální výstavy (p.Řehánek) cool
(Nedá mi to a připomenu dokud nám štěstí přeje...Erny byl v roce 2011 na jedné výstavě - CAC, 2012 taktéž jen jednou a res.CAC, no a 2013 to je sen - Klubovka + Speciílka obě V1 CAC + Klubový vítěz...já ho žeru heart...pro rekreačního vystavovatele úžasná bilanec ne? Ale štěstí je pomíjívé, prosím ještě chvilku se při nás drž!)
 
Sobota 31.8. byla velmi nabytá. Stihli jsme rovnou dvě akce - dopoledne Speciální výstavu kolií v Ostravě a odpoledne vystoupení na akci Vítání školního roku v Lukavci (Fulnek). A jak to všecko probíhalo? Skvěle! A co se dělo? Dozvíte se níže smiley., zatím pouze o výstavě.... o Lukavci v další aktuálce, aby toho  nebylo moc....chytla mě po čase zase pořádná  slina a moje keci jsou krapet dlouhé laugh
 
 
 
Foto: M.Holain
Taková výstavní......
Kdo mě zná déle, zná i můj postoj k výstavám. Je to prapodivný "sport". Rozhodčí zde nemají píšťalku a přesto vás mohou vypískat. Lidé na výstavy jezdí, aby si vyběhali trofeje, ale nepotřebují k tomu kopačky ani sportovní oděv, ba dokonce na sobě mají oděv společenský. Psi spolu se svými lidmi běhají neustále dokolečka v řadě za sebou a přesto nevyhraje ten nejrychlejší, poněvadž předbíhání je zakázáno. No není to na hlavu?. Představte si moderní psí sport, tedy agility. Postavte vedle sebe agiliťáka a výstavního handlera. Dejte agiliťáka s klasickou výbavou (kopačky, zabahněné tepláky s mastnou kapsou, tričko s potiskem "já a můj pes" a v ruce šupák) do výstavního kruhu a handlera výstavního na parkur (výbava toho preciznějšího - kostýmek, váleček na chlupy, hřeben, tenké vodítko, pudr, lak (ano bohužel přes veškeré zákazy spousta lidí stále stříká ten smrad na psy), slušivé botičky a ladnou chůzi)). Agiliťák ve výstavním kruhu, ač by se na něj dívali zvláštně, by přežil. Z výstaváka v kvádru mezi překážkami by se stal líbač země při první otočce na čelo cool. Ještě se vrátím ke slovu výstavní kruh. Proč kruh? V životě jsem ho na výstavě neviděla, vždycky tam byl čtverec nebo obdélník. Když se zamyslíte a vyřknete " Ve výstavním kruhu se začalo posuzovat", tak buď lžete a nebo nepoznáte základní geometrické tvary cool.  
Každé plemeno má dáno svůj standart a rozhodčí má za úkol popsat jak dokonalé vlastnosti jedince, tak odchylky od standartu. Zní to jednoduše. Vidím psa, vidím imaginární ideál a napíšu co vidím. Ovšem každý vidí jinak a každý umí popsat jinak. Přirovnala bych to k malování. Když obdivuji malíře nad jeho úchvatným dílem a zeptám se jak to děláš?...vždyť je to jako živé! Odpoví...kreslím, co vidím. Tak jednoduché? Jak vypadají moje pokusy "dát" na papír, to co vidím...no komentangry .Posuzování provádí člověk a to je tvor subjektivní, nikoliv objektivní. Jeden rozhodčí ověnčí jedince za nadpozemskou krásu mnoho prestižními písmenky, kokardami, poháry...a pak  jiný vašeho krasavce popíše tak nehezky, že máte chuť toho nestandartního psa reklamovat. Když vídávám na FB fotky psů, kteří mají před jménem Ch, C.I.B. a podobně, říkám si k čemu je ten standart....ideálu dle standartu se mnoho z nich dle mě přece vůbec nepodobá.... sice neumím "malovat", ale mnozí jsou na tom ještě hůř, jak vidím.....a nebo nevidím crying? Za písemnou malůvku svého miláčka dáte 500-1000 Kč(v zahraničí ještě víc), když budete mít štěstí postoupíte do dalšího kola...když ne, jdete po pár minutách z  kruhu alá čtverce domů. A to jste vstávali ve 4 ráno, ujeli 200 km, čekali dvě hodiny a máte NIC. Přesto vše chápu, že někteří výstavami žijí a zvládnou jich obět i víc jak deset ročně. Kromě toho, že se jedná o nejlepší způsob reklamy vašeho psa, tak je to styl života. Jsou tam známí,  pokec, pohoda i nepohoda a mnozí právě tam najdou tu svou skupinu, kam patří a že každý z nás aspoň jednu takovou potřebuje. wink
 
Konečně se dostáváme k naší výstavě. Erny se poprvé ukázal ve třídě vítězů. Snad to nezakřiknu, ale ten pes asi vážně dospěl. Nejenže v běžném i sportovním životě je takový normálnější než dříve, on se i ve výstavním kruhu chová ukázkově. Klusal, měl ocas v nízké poloze, zaujla postoj, do kterého ho panička naštelovala (zda správně, to si nikdy nejsem jistá)  a prostě a jednoduše se krásně předvedl. Ve třídě jsme měli mít dva soupeře, dostavil se však jen jeden- Chyr s Emou. Věděla jsem, že tam budou a byly mi známy finty, které nasadí a proto jsme i my poprvé trénovali na výstavu a naučili se kráný postoj a samozřejmě stejně jako Ema bez vodítka (mnohokrát za to byli rozhodčími pochváleni). Bez vodítka přece pracujeme pořád a nic na tom není. Navíc když se posadím před Ernyho, který je učen pracovat na oční kontakt, nakloní hlavu  a vytáhne krk....sekne mu to. Aaale tentokrát jsme narazili....pan rozhodčí Řehánek nás za to s Emou zkritizoval...máme prý být za psem a ne před ním.....trapas cool. Erny si odnesl nejen krásný posudek, ale hlavně titul CAC, díky němuž jsme započali tažení na klubového šampiona krásy. Byla jsem chytřejší než v minulých letech a zaplatila si členství v klubu, které je podmínkou pro získání titulu. Bohužel k mé smůle ,musí být majitel členem při získání všech CACů z klubovky a tak ač máme již 2, počítá se nám jen jeden. Snad se zadaří ještě 2x a titul bude náš a už nidko nebude říkat, že ti co nemají titul před jménem jsou výstavní hydry....každý má  jiné priority a to že pes není mezinárodní šampion krásy, nezmanená že je nestandartní.....ne všichni májí potřebu vyjezdit šampionáty celé EU wink a raději objíždějí sportovní klání  nebo se jen tak poflakují o víkendech na horách. Dřív mě výstavy totálně nebavily. Musím uznat, že letos když už na výstavě znám i pár lidí, konají se venku za pěkného počasí, přicházím ji na chuť. Nicméně moje peněženka na tom nebude v dohledné době tak dobře, abych psům umožnila vyjezdit si nějaký pořádný titul ke jménu. A zpátky k Ernymu a jeho CACovi. Naše "malůvka" výhrou postoupila do dalšího kola, kde opět bodovala - titul Vítěz speciální výstavy mě velmi velmi potěšil!!! V soutěži o BOBa jsme již nevyhráli. Úkol pana rozhodčího zněl: "Jen pes a nej dospělá fena poběžte tam a zpět" ....no Erny a baby - čuměl se po babě místo toho, aby pěkně běžel, baba ho porazila wink.
Výstava se nám opravdu vydařila. Nebylo třeba vstávat v nekřesťanských hodinách (5 minut od bytu), byla na cvičáku kde trénujeme obedienci,  pěkné počasí a k tomu byl Erny dle pana Řehánka nejkrásnějším koliákem výstavy....prostě BOMBA. Letos spácháme snad i rekord a vypravíme se v září na  již 3.výstavu. Držte nám palce, ať vyběháme CACe a máme o krok blíže k šampionu krásy, protože Erny je pan Krásnýlaugh.
 
 
 
Z Lukavce malá ochutnávka....příště nejen více foto a textu, ale snad i video!
 
 
 

28.8. Biaggi a jeho synovci heart

Jak jsem dříve informovala Biaggiho sestra Barossa má dva šeltií klučíky Akamu a Athora. Jeden nám zůstane na blízku v Ostravě a osud druhého je stále ve hvězdách. Hodní a sportovně založení pánečkové se hledají nesnadno a polehávat na gauči, když rodiče jsou oba tak skvělý, by byla škoda. Snad se ten pravý už brzy najde! Štěňátkům byly udělány i genetická testy a čeká se na výsledky. Budou MDR1 a CEA buď +/+ nebo +/-. Tatínkem je rakouský pejsek - výstavní šampion s velkým sportovním duchem! Biaggiho synovečky jsme navštívili...no že mu to s prcky sluší? Rodinka jak ze žurnálu! cool
 
 
Barossa a Big Biaggi z Bučávky a mimi Athor a Akama nad Stádem koní
 
 
 
 
19.8. Aktuálka....stala se hromada věcí. Sepsáno níže od nejaktuánějších cool
 

DOGDANCING

Už to pořádně rozjíždíme na tanečním parketu. Kluci složili další zkoušky z dogdancingu. Triky se učí už tři roky, proto je super že můžou svůj um prodat i na nějaké té zkoušce, vystoupení a v budoucnu máme v plánu zkusit i závody. Zúčastnili jsme se i 4-denního semináře s Alenou Smolíkovou ve Dvoře Králové a máme plno nových tipů na trénink a vychytávek na zkoušky.
 
 
Aktuální stav je tento:  Biaggi F1 , MD1 a HtM1, vše na výborně! K titulu Master of Dogdancing mu chybí poslední zkouška a to DwD1, která je
náročná na taneční pohyby hlavně pro psovoda....no to bude číslo já a moje pohyby devil.  Biaggimu jdou skvěle všechny prvky, kde pes chodí, či kluše u člověka....má nádherný pohyb a krásně se na mě kouká. Jediné co mu můžu vytknout je jeho štěkání u některých prvků jako jsou otočky a podobně....prostě šeltička uřvaná devil
 
Erny F1 na výborně a HtM1 na velmi dobře. S Ernym jsme se pokusili i o MD1, které se nám vážně povedlo...ale panička je kretén a udělala o serpentinu míň a za tuto moji hloupou chybu máme DIS....doteď se za to biju do hlavy, chudák Erny, tak krásně pracoval. Erny mi to ale nedaroval a vrátil ve zkoušce F2, která  je hodně těžká. Pes pracuje sám na dálku a nesmí být ovlivňován posunkovými pohyby psovoda, pracuje pouze na slovní povely a k tomu ho ruší hudba, musí být opravdu pozorný. Začali jsme zkoušku a vše šlo (až na jeho štěk sem, štěk tam) dobře. Pak přišel prvek "zvedání pacek" na dálku a to Erny že ne....já na něho pac a on na mě haf haf a tak jsme tam po sobě stěkali, nervozita stoupala, čas se krátil (vykonání zkoušky je omezeno časovým limitem). Přeskočila jsem packy, že je doděláme na konec. Mezitím jsme udělali všecky prvky (krásná poklona a roztomilý panáček na dálku, samostatné odcuvání na min.3 metry, sudy, 2x2x4 otočky, vzdálené obíhání (můj povel brambooor měl úspěch cool) , skoky, packy na blízku...chyběly nám jen ty packy na dálku a slalom mezi nohama (pes jde vpřed, psovod vzad). Tak ho opět vyšlu do dálky a dávám povel pro zvedání ťapek a on zas haf, štěk a tak jsme se zacyklili a mezitím vypršel čas. Příště to zkusíme zas. Erny je na tanec vážně borec, jediné co je problém, je to jeho štěk sem, štěk tam....uřvaná šeltie a uřvaná kolie....přitom já jsem taková tichá osoba, tak po kom to sakra mají? cheeky
 
 
 

Ukázka Ernyho umělecké stránky heart
 
 
 
 
 
Během července jsme měli s klukama 3 vystoupení pro děti a mláděž. Pesani ukázali své taneční kousky, hbitost na agility a děti si mohli sami vyzkoušet vést psa přes překážky či ho povelovat na tančení triky. K tomuto účelu zapůjčuji Ernyho, který spolupráci s dětmi miluje a může se pro ně přetrhnout heart. Biagi bere děti spíš jako stádečko ovcí, které je při nadměrném zlobení a hemžení se třeba usměrnit devil. Nechá se od nich pomazlit, ale je vidět, že spíš z povinnosti. Biaggi je věrný a miluje hlavně "své" lidi, za to Erny je "vlezprdel"...všichni mě milujte a obdivujte angel. P.S. Erny přeskočí 7 vedle sebe ležícíh dětí...naše nová atrakce.
 
 
AGILITY
Mistrovství ČR kolií v agility - Erny 2.místo = 1.vícemistr yes. Erny vyhrál i speciální běh pro kolie ve svém plemeni. Erny byl na mistrovství již 3x a pokaždé bodoval. Nyní se může chlubit titulem Mistr ČR dlouhosrstých kolií v agility 2010, 1.vícemistr 2011 a 1.vícemistr 2012.
Při těchto závodech probíhaly i otevřené závody pro ostatní plemena, kde Biaggi vybojoval 1.místo v agility a 1.místo v jumpingu.
 
Moraviaopen 2013
Do Rožnova pod Radhoštěm jsme dorazili v pátek pozdě večer po týdenním zápřahu v Lounech, kde jsem dělala instruktora na táboře (o tom později). V sobotu jsem ve volných chvílích spala na tribuně a kluci jakbysmet. S Biaggim jsme se vždycky naštěstí  probrali a dostali se alespoň do malého finále. Víkend byl u nás ve znamení errorů při nábězích do slalomu a to ať těžkých či lehkých, prostě náběhová krize. Na to jsme doplatili i ve finálovém běhu, kde opět odmítačka na slalomu. V neděli to bylo krapet lepší a zaběhli jsme dva čisté běhy (4. a 7.místo z 40-50 týmů) neříkám že ideálně , ale měla jsem z nich radost.... vůbec ze všech běhů i z těch o domítačkou na slalomu byla radost. Parkury bylo opravdu těžké, hodné mezinárodního závodu a to sa mi páčí!
 
Trojzkoušky Přerov a závody Prostějov: Slavnostně oznamuji, že máme s Biaggim konečně první čistou zkoušku pro přestup do A3 a dokonce na 1.místě.  Ano je to drsné, po roce teprve teď první. Při zhlédnutí naší databáze v KAČRu si budete klepat na čelo, kolik máme disků....ale věřte, že jsou to většinou disky poctivé a dobrovolné. V závodní atmosféře je Biaggi vyfičený a má problém vnímat zastavované zóny. Loni jsme takto bojovali s houpačkou, potom s kladinou a letos po tom, co jsme přeučili sbíhané áčko na zastavované, přišlo na řadu i áčko. Je to těžké se disknout, obzvlášť když je to v jinak čistém běhu, ale toto je něco, co v tréninku nanetrénuji...závodní atmošku na cvičáku prostě nevytvořím, proto musím nezastavované zónovky v závodech opravovat. Jak víme psi nejsou hloupí a rychle si spojí, že to co v tréninku dělat musejí, na závodech jim člověk třeba odpustí a to by mohlo dpadnout časem mooc špatně. Je to poslední zónovka a věřím, že pak už to bude klid a začneme se ve výsledkovkách objevovat s nediskama. Biaggi je úžasný agiliťák a můžu říct, že až na výjimky, máme konečně frekvenci na stejné vlně wink .
 
S Biaggim jsme po čase vyrazili na trénink i mimo "domov" a to do Dvora Králové, kam jsme jeli s Ernym na taneční výcvik. Dopoledne jsem běhala s Biaggim u Petry Hamšíkové a odpoledne s Ernym tančila u Alči Smolíkové...takové ideálně rozvržení dne. K tomu jsme navštívili naši oblíbenou koliářku Pavlu Codýsko-Jerryovou a chutně se u ní najedli. Mám ze všech našich cest spousty neuvěřitelných zážítků, ale to by vydalo na dvě knihy a vůbec můžu vám to povědět někdy u táboráku wink.
 
 
Úlovek z Loun - Erny 2.místo MČR kolií, 1.místo Speciál jumping kolie, Biaggi 1.místo agility + 1.místo jumpig
 
 
OBEDIENCE
Po roce flákání se náš tým ocitl opět ve škole vysoké poslušnosti a to v rekreačním areálu Hadinka pod vedením Kristy Vojkovksé. Teď si opět najít čas dotrénovat zapomenuté věci a hurá na závody. Biaggi už dozrál a je připraven to rozjet a Erny rozštěkat??? angel
 
 
 
 
 
LÉTO S LASSIE 2013 - výcvikový tábor pro kolie a šeltie ale i jiná plemena
 
Co říct? Nejlepší akce jako vždy!!! Naše účast zde byla již po 4., ale poprvé jsme nebyli účastníci výcviku ale intsruktoři, ne že by kluci taky někoho cvičili ale sloužili instruktorovi jako ukázkový "předmět". Dostala jsem na starost dvě skupinky "posilování a triky" a jednu skupinku agiliťáků. Posilovali jsme na gymnastických balonech, učili se všemožné triky, zkoušeli si jedničkové zkošuky nanečisto, dělali i něco z klasická poslušnosti,....
Moc jsem si to užívala a cvičenci mi dělali radost. V některých cvicích byly vidět vážně velké pokroky již během těch pár lounských dní. Na agility moje rady taky fungovaly (toho jsem se trochu bála, ale zjistila jsem že na druhých se na parkuru chyby hledají docela snadno na rozdíl od těch vlastních cool). Mám velkou radost, že je čím dál víc zapálených majitelů kolií, co je nenechají ležet doma na gauči nebo tajtrlíkovat jen ve výstavních kruzích.  Jen tak dál a víc a víc! Byla to pro mne obrovská zkušenost a vypadá to, že za rok se opět všichni v Lounech uvidíme! Nemůžu se dočkat. Ač bylo náročné trénovat 9, i 11 hodin denně, stálo to za to!!!!! wink. Níže video od Pavly Bártové - takový sestřih z Loun, videomateriálu bylo málo, za to toho foto je na jedno obrovksé rajče smiley... a díky za fotky mých dvou krasavců všem fotografům!
 
 

 

 
 

 

 
 
9.6. Aktuálka ve zkratcesmiley
 
1. Známe výsledky Ernyho RTG kyčlí - HD A/A !!! Posouzení provedl MVDr. Ekr. Ernymu je 5 let a celý život ho panička prohání
na sportovním poli. Takže parádní výsledek yes
 
2. Klubová výstava Chropyně - 8.6.2013 Erny V1, CAC, Klubový vítěz. Biaggi V3.heart
Po roce jsme se opět vyfikli na výstavu a dopadli jsme výborně. Biaggi ve třídě otevřené dostal známku výborná a vybojoval 3.místo v konkurenci 8-mi psů! Posuzoval ho J. Matějek, který pravil že má Biaggi velkou výstavní budoucnost....jen je třeba aby ještě trochu dospěl (nevím jak to myslel, možná poukazoval na ten jeho namachrovaně nesený ocas hore cool).
Erny byl ve třídě otevřené ohodnocen paní rozhodčí ing. Němečkovou známkou výborná a jako bonus postaven na 1.místo s titulem CAC. Postoupil do dalšího kola, kde si odnesl parádní titul KLUBOVÝ VÍTĚZ!!!
K tomu jsem po dlouhé době na psí akci nezmokla a nezmrzla. Výstavy mě moc nebaví, ale tyhle klubovky v Chropyni, co jsou na pěkném cvičáku (je prostor pro pohyb psů i lidí... ne jako narvané haly) a je možnost i pokecat se známými, jsou docela fajn smiley. S klukama jezdíme na výstavu víceméně jendou za rok a vždycky se zadaří! Děkuji Emě za výstavní úpravu kluků....já sama prostě nedokážu ty papilonky ostříhat, trhá mi to srdce...papilonky vypadají na hafanech rozkošně, ale ne výstavě se berou spíš jako "rozcuch" . Pohodová byla i jízda autem, které jsem nemusela řídit...takže díky za odvoz Renči a Ondrovi. Gratulace spolujezdkyňi malé šeltičce Juncečce za úspěšnou bonitaci .
 
 
                                                                            Klubová výstava, foto: K.Šušlíková, E. Vránová
 
3. 2.kolo kvalifikačních závodů na European Open
Propršený víkend se nám výsledkově moc nedařilo, respektive to byla diskotéka. Nepsokojená ale úplně nejsem. Mám radost, že se s Biaggim v agility vyvíjíme a snad není troufalé, když řeknu "vyvýjíme k lepšímu" wink. Jelikož tento víkend v Brně body nikomu moc nepřibyly, jsme aktuálně na 10.míste v QZ, což není vůbec špatné. Jisté je, že musíme zabodovat v posledním kole, které je už za dva týdny v Žamberku. Drště pěsti! Videa z brěnských běhů mi snad budou dodány podzěji.
 
4. Biaggiho sestra Rossinka je doufejme v očekávání. Příští týden bude provedeno sono. Moc si přejeme, aby byl Biaggi hrdým strejdou. Rossi je spotrovně i výstavně vedena a tatínkem byl zvolen úžasný šeltiák z Rakouska ,rovněž sportovně i výstavně vedený a má vážně super drive yes. Více informací na jejich webu.
 
 
 
5. Zúčastnili jsme se i víkendového soustředění v Agility kempu Větřkovice. Velkou radost mi udělaly kamarádky koliářky, které neváhaly dojet i z vzdálenějších koutů republiky a tak se sešla pěkná parta koliomaniaků cheeky. Fotky od tety Pavly TADY
 
 

 

 
11.5. Z minuálky do aktuálky angel
 
 
DogFriends Fitmin - 1.kolo KVALIFIKAČEK na European Open
Akce začla z vesela vstáváním v sobotu ve dvě ráno, jízdou dle pomatené navigace a dosažním cílového místa doslova za 5 minut dvanáct, v našem případě za 5 minut 9, tedy těsně před koncem prezentace blush. Pokračovalo to velkou zimou celý víkend..brrrr. V pátek před odjezdem jsem nakupovala letní tílko a rozčilovala se , že v Tescu nemají sportovní kraťásky, jen jakési módní, ve kterých se nedá vůbec běhat a nakonec jsem seděla celou dobu zababušená pod dekou v dlouhých teplákách a děkovala za to, že jsem si pro jistotu sbalila do kufru temroprádlo a nějakou tu mikinu!

A teď k samotným závodům. Organizace a atmosféra byla skvělá!!!! První běh jsme doběhli s jednou zbytečnou odmítačkou při náběhu do slalomu, ale nebyl DIS...juch smiley. Následně přišel DIS v agi díky šaškování na posední chvíli...uááá! Následovala zkouška. Moment před startem byl pro mě možná zlomový. Uvědomila jsem si s jakým pocitem chodím na start s Ernym....je to jistota, že pokud se na mne bude soustředit, zaběhnu s ním cokoliv....jakýsi klid v duši!  Jaký pocit mám před startem s Biaggim?...jistota, že do cíle nedoběhnem, jakási podvědomá panika, ne však nervozita (tou naštěstí většinou netrpím) a že ač bych chtěla parkur doběhnout na jendičku, svět se přeci nezboří, když se někde pořádně zaseknem! Ale proč jsem u Biaggiho, který se soustředí téměř vždy v takovém rozpoložení? U Biaggiho, se kterým mám naběháno xx kilometrů na těžkých tréninkových parkurech? Proč když mám šikovného psa a nejlepší trenérku Lůcu? Protože mezi těmi dvěmi je slabý článek a tím jsem já! Ale já přeci nemůžu být až takové tele a když chci a přidá se i kousíček štěstí dokážu všekco! A od té doby jsme se v Krupce nediskli....možná náhoda, možná ne. Jen si přeji, aby mi ten pocit vydržel napořád. V neděli jsme se hned prvním během nominovali do finále, dalším během si zajistili body  do kvalifikace a v následujícím finále opět doběhli ve správném pořadí překážek, ač s menším zásekem. Běh, který nám zajistil body do kvalifikace byl jumping. Větší adrenalin jsem na parkuru ještě nezažila. Věděla jsem jedno, když nepohnu zadkem a nebudu včas u slalomu, před látkáčem...nedáme to! A já tam všude byla! V cílové rovince tedy velmi velmi těsně ale včas! Místy jsem Biaggimu přidala sice nějaký ten krok navíc, ale jsem maximálně spokojená! Třešničkou na dortě bylo stát na 3.místě vedle naší agility špičky Marťi Klimešové a Péti Hamšíkové...skvělý pocit. Biaggi a Lůco díky, že vás mám! cheeky

P.S.1 akce skončila v Ostravě kolem desáté večerní vytahováním Lucčiných klíčů od baráku z 1,5 metru hlubokého kanálu! Návod zní...tyčka od stanu+izolepa+věšák na šaty= zaručený úspěch enlightened

P.S.2...povedený jumping a dobíhavost 5/6 mě strašně moc nakopl, ale taky přivedl k pocitu zodpovědnosti Jediné co mě po QZ trápí je áčko, Biaggi měl odpískanou áčkovou zónu na 6-ti z 8-mi áček, ale na tom ještě zapracujeme! Uvidíme jak se nám bude dařit na dalších závodech. Po 1.kole jsme na průběžném 7.místě v kategorii Medium. Na EO postupuje nej 8 týmů. Pokud jsme připraveni a máme na to, osud to zařídí a jestli ještě není ten pravý čas, osud to taky zařídí, zkrátka nějak to dopadne. Ale slibuji, že na parkur už budu chodit vždy s pocitem jistoty, že cesta k cíli je jasná jako sluneční záře enlightened.

 

 
SPORTOVNÍ PES ROKU
Náš Klub chovatelů kolií a šeltií Praha vyhlásil soutěž Sportovní pes roku 2011 a 2012. Vyhlášení soutěže proběhlo při příležitosti konání členské schůze 31.3. Ernyho jsem nahlásila do kategorie obedience v obou letech, kdy složil OB-Z a podal svůj životní výkon v poslušnosti na MČR mládeže, dále na agility v roce 2012, tento rok byl jeho nejlepší agility rok vůbec!!! a pak do kategorie VŠESTRANNÝ VÝCVIK 2012. Erny bodoval a dostal pohárek za 1.místo v kategorii OBEDIENCE 2011 a 2012 a za AGILITY 2012 (vše v plemeni dl.kolií). Biaggi se nenechal zahanbit a mezi šeltičkami si našel své 1.místo v kategorii OBEDIENCE 2011 a 2012 cheeky. Biaggiho sestra Barossa obsadila 1.místo v kategorii PASENÍ za svůj krásný výkon na zkouškách HWT.
 
 
 
 
DOGDANCINGOVÉ ZKOUŠKY
Konečně nám čas dovolil vyjet na taneční zkoušky. S Ernym jsme si vytančili zkošuku F1 (Fresstyle), s Biaggim F1 a MD1 (Musical Dresure). Erny se ve zkoušce MD1 diskvalifikoval za chůzi do boku. Přiznám, že tu jsem až tak nepilovala. Žila jsem v domnění, že si ji pamatuje ze satré OB1, kde ji uměl skvěle. Kluci trénovali hlavně pivoty a s hrůzou jsem pár dní před akcí zjistila, že bokochůze už není to co bejvala....hold opakování je matka moudrosti! Ale pilovaný pivot zvládli oba skvěle wink. Moje pocity ze zkoušek....sice "jen" 75 sekund, ale....při první zkoušce jsem byla totál mimo, nějaké trefování prvků do hudby, jak jsem si plánovala se asi nekonalo....po 4 sekundách jsem už nevnímala hudbu, nic cheeky, přeci jen je to zas nový rozměr našeho psího sportování a je třeba vše vychytat další a další účastí Zkoušky mi daly mnoho nových postřehů, nač si dát pozor, jak co vylepšit a příště se těším na další krásné kokardy za úspěšně vykonané tanečky. Diskvalifikace jsou v tomto sportu bohužel skoro stejně časté jako v agility, takže uff ... ze 4 pokusů jsme si odnesli jen jeden DIS....to jsem si zas vybrala sport, jakoby mi nestačily ty agivýkoňáky  "DISky" hustě popsanédevil.
 
 
 
 
 
 
A ještě zmínka o závodech pořádaných naším klubem VOSACUP I-II
Vosacup číslo I byl u Biaggiho ve znamení dobrovolných diskvalifikací kvůli opravám hojdy, u Ernyho ve znamení extrémů...sobota super soustředěný a rychlý pes, neděle "kašlu na tebe, jdu někoho sbalit"....známé  u Ernyho již nic nepřekvapií. Je to zachyceno i na videu, kukněte co Erňák vyváděl v dobrém i špatném ...to zvládně jen on...nevyzpytatelný jedinec, jendo velké překvápko. Nicméně v sobotu se umístil ve zkoušce LA2 na 2. místě a opravdu zaslouženě. Velká smůla je, že překročil čas o 0,03 sekund...neřeknete ani půl "ň", ba ani čtvrt...je to zkrátka skoro nula, ale to slůvko skoro nás oddělilo od splněné zkoušky pro A3. Další víkend se opakovalao ěco podobného zkouška LA2 na 3.místě s 0,28 trestbými body za čas....stačilo být v cíli o půlchlup dřív...asi by to chtělo ještě krapet delší čumák cool.  Další zkouška už byla bez chyb na parkuru i bez časové penalizace, pro změnu ale až na 5.místě, takže opět další zábrana. S Biaggim jsme na druhém Vosacupu doběhli 2x i do cíle, ale ne s ideálním provedením. Jeden zapeklitý běh jsme zaběhli na 2.místě a to i přes chybu. Parkur byl  tak těžký, že kdo se ocitl v cíli bez diskvalifikace, ten byl král yes .  Při této přílěžitosti nám Dáša L. udělala nádherné fotečky kluků ♥.
 
 
 
 
Erny video!!! Kukejta na úžasňáka a neubedu v jednom ;)
 

 
 
A další zmínka o Třebovických dvojzouškách aneb první agility závody na trávě při teplém počasí
Sluníčko a vůně trávy...na to jsme všichni čekali snad 100 let. Zima byla opravdu dlooouhááá a konečně je pryč! S Biánkem se nám pocitově podařil jedne super běh, kde jsem se hecla a věřila tomu, co jsem si při prohlídce vymyslela a ono to bezvadně vyšlo! Riskantnější ale rychlejší vedení. SIce jsme si vysloužili odmítačku na jednoduché pasáži, ale radost mi to nezkazilo. Erny doběhl zkoušku LA2 jako jeidný bez chyb na trati, kruté postupovky mu však vysloužili trestňáky za čas a nakonec "až" 3.místo. Zkoušky byly dvě a v druhé přepadlo Ernyho ve slalomu s prominutím sraní surprise..čapl si a že jde hodit bobek. Tak jsem ho čapla já a rychlostí světla vynesla z parkuru...chudák byl z toho tak v šoku, že se vyprádznil až za hodinu wink. Zasejc si tedy udělal zápis do svého deníku nevyzpytatelnosti.
 
 
A už opravud poslední informace!
Erny a Biaggi započali další rok svého života. Biaggi má 3 roky (21.3.2010) a Erny už hranatých 5 let (14.04.2008). Kluci jste nejlepší a ještě vás tady chci aspoň 100 let! heart
Ernymu jsem k jeho jubileu udělala fotosběrnou koláž časem. Zároveň je to zajímavá ukázka, jak se v průběhu času může měnit barva kožichu.
 


 

18.4. Jsem napsala 2.díl aktuálky roku 2013, no spíš minuálku blush
 
26.-27.1. Kladno - NONSTOP Jahodová párty
Pod názvem akce, ač by se zdálo, se neskrývají jahodové radovánky, nýbrž opět naše staré dobré agility závody, tentokáte však ve velkém stylu v temperované hale na lusuxním umělém trávníku. Moje autíčko hostovalo další dva blázny, kteří se odhodlali jet ve sněhovém a mrazivém období skrz celou naši vlast. Jmenuji konkrétně Andy s jorkšírkou Nellynkou a Eva Paňácová s kepinkou Anninkou...sumasumárum jedno ne moc velké auto, 3 lidi velcí tak akorát a 4 čtyřnožci velcí zcela různě. "NONSTOP" v názvu souhlasí alespoň pro ty, jež jako já běhali doslova od rána do noci, protože ne jenže mají víc jak jendoho psa, mají je pro jistotu ve více velikostních kategoriích, aby náhodou nemohli konkurovat sami sobě :D. Dopoledne běhali smolíci a medíci, odpoledna patřila largům. Ano nejen Biaggi si zaběhal na těchto super závodech, ale i pan Erny! Kdo by to byl řekl, že to dotáhne až na "mistrovskou" umělku.
Klukům se běhalo fajně, občas mi sice nerozuměli (to se ovšem není čemu divit, být já můj pes.... :D), nebo spíš rozuměli a dělali přesně to, co jsem jim blbě ukazovala...takže spíš moje končetiny nebyly sehrané s mou myslí, která přitom dávala tak jasné signály....1,2,3,4,....20 a odměnit psa wink
Protože jsem s aktuálkou minuálkou o 4 měsíce pozadu, nebudu rozepisovat všechny naše kladesnké příhody. Povím vám o nich někdy třeba osobně :)
Videa mojich úžasňáků wink 
 
 

 

 

Ale co stojí za to je článek o akci od Evy Panáčové....Každý touží být slavný, číst o sobě řádky v médiích.... Eva Panáčová pár takových o mně napsala. Jsem tedy už celebritadevil?

JAHODOVÁ PÁRTY- KLADNO...JAK TO VŠECHNO VLASTNĚ BYLO...

 Povídání o závodech v Kladně vezmu poněkud  zeširoka. Aby byly jasné všechny souvislosti, je třeba poznat Veroniku. Rok a půl tomu nazpět jsem v rámci probíhajících intenzivních tréninků zaregistrovala sympatickou mladou dámu s šeltiákem a koliákem. Působila dojmem tiché, skromné osůbky. To, co se z ní posléze vyklubalo, bych nečekala asi ve svých nejbujnějších představách. Pomaličku jsme navázaly kontakt a zjistily existenci jistých společných styčných bodů našich povah. Veronika velmi dobře vytušila, že jsem ten pravý člověk k tomu, abych spolu s ní realizovala její uhozené nápady. Ve svém úsilí, jak zpracovat člověka dle své vůle, se stala dokonalou. Člověk v proudu jejího líčení, o jak skvělou akci jde, získá pocit, že se zboří svět, když tam zrovna on nebude. Proto jsme byly spolu nejen na závodech, ale také na pasení oveček- s přespáním pod stanem, což kdyby mi někdo řekl, že podstoupím, myslela bych, že je mišuge.

    Na MS v Liberci nám v proudu nadšeného fandění sdělila...jakoby mimochodem, že na podzim a pak v zimě se konají v Kladně závody na témže povrchu, na kterém běhají naše agiliťácké hvězdy. "Pojedeme?" špitla plna naděje. Tak nějak v duchu hesla "bláznům se nemá odporovat" jsem ji ujistila, že pojedeme naprosto určitě.  " Blouzní," pomyslela jsem si, " z té super atmosféry už plácá nesmysly. Takovou dálku....Až se vrátíme do reality, pošetilý nápad jí vyprchá z palice". V tom jsem se ale šeredně zmýlila. Zažila jsem praktický příklad toho, že Verča "jen tak" NIKDY neplácá. :-D. Ať už je to nápad sebebláznivější, dosáhne toho, že člověk začne pochybovat, zda ten " divný" není náhodou on. Přece ..... mohl  by snad "normální" smrtelník odolat takové příležitosti jako je zaběhat si na nóbl tepichu s mistrovskou historií? A tak se vzápětí stávám tou " normální" a když se spustí přihlašování na tyto velmi žádané závody, číhám u PC jako predátor na svou nebohou kořist. Jen díky číhání jsem si své jméno na startovce skutečně vybojovala.....

Zbytek článku na webu slavné pisatelky Evy Panáčové


 

 
9.3. Jsem napsala 1.díl aktualit roku 2013. Ano, čeká Vás aktuálka v seriálu, tedy na pokračováníwink
 
  

Začneme 9.lednem.

Byl to den zakončení jedné životní etapy?? Začnu tedy sobecky svým osobním úspěchem, ke kterému mi Erny a Biaggi nijak nepomohli?? Proč ty otazníky? cheeky Pokud nás dlouhodobě sledujete, všimli jste si, že se ze mne stává větší a větší magor do kynologie a to po všech stránkách. Bydlím se psy, mluvím se psy, tančím se psy, agilitím se psy, pasu se psy ovce (přičemž to nejsou ani mé vlastní ovce a ty cizí ovce se umí napást samy, nepotřebují k tomu mé psy ani mě, ale stejně to dělám), posiluji se psy (na míčích!), chodím se psy na záchod (asistenci dělám já jim, ne oni mně), všude jezdím se psy svou fabkou modrošedkou a když jedu bez nich, stále cítím Ernyho dech na zádech zpoza sedačky. Mám nutkání ho za něco zprdnout a když se otočím, je mi smutno, že nevidím jejich kukuč. Se psy nejezdím jen na psí akce, kde je zapotřebí, aby jeli se mnou, protože na psí akci jet bez psů, to by nejelo. Občas s nimi jedu i na poštu, na nákupy, na skok do školy.....důvodem mého počínání je dát jim možnost denního zpestření v podobě kochání se krajinou z okénka našeho automobilu, vždyť v našem známém malém bytečku už není čím se pokochat.....ubozí to psi!

A tak se nějak stalo, že jsem se psy psala i svou diplomovou práci. Když jsem před rokem dostala možnost zvolit si vlastní téma, štěstím mi poskočila hruď. Na bakalářkosu práci jsem si nejen nemohla navrhnout vlastní téma, ale ani si téma vybrat z (ne)pestré nabídky, jelikož na mě zbylo úplně poslední téma a boj s ním to byl skutečně na život a na smrt! A aby mě téma co nejvíce bavilo, bylo jasné že psí tématika do něj musí být bezpodmínečně zakomponovaná. Jak spojit stavebnictví a kynologii? Jednoduše přeci....

Návrh technologického postupu stavebních prací objektu haly Kynologického centra, návrh alternativního řešení konstrukčního systému a jeho zhodnocení z hlediska ekonomického a časového.

 

půdorys haly

Samozřejmě by bylo vcelku jedno, jestli bych pro tyto porovnávací účely zvolila školku či knihovnu, ale "kynologické" je prostě osvěžující a kdyby byla moje diplomka bez "kynologického" těžko bych si mohla dát beztrestně do stavební prezentace fotku Péti Hamšikové s Larou z MS v Liberci nebo šeltičku Flejku v západu slunce jako poslední snímek alá Děkujeme za pozornost. Těžko bych mohla upozornit na velký problém nemožnosti v zimě  trénovat a když možnosti tak s jakými podmínkami se musí člověk kynologický potýkat? Pro připomenutí...mrazy (loňskou zimu až -20°C), prašnost, písek, špína, terén pohlcující námahu při kroku, možné blízké setkání s koňskými exkrementy a možnost tréninku jen ve večerních až nočních hodinách (Například odpověď na otázku drahé polovičky "Kde jsi byla"..."Na tréninku", nezní před dvanáctnou noční zrovna věrohodně devil. Nemyslíte, že globální oteplování je proti našemu problému úplná nicka? Jsou to koňské haly, zkrátka koňské, jim přizpůsobené, ne psí a proto je nutné mít halu jen pro stejné blázny jako já, pro kynology! A jak by taková ideální hala měla vypadat? Mělo by v ní být čisto, v zimě teplo, v létě chladno, ideální terén, (tedy umělá tráva) sociální zázemí, hlediště.....no navymýšlet se toho dá spoustu! Tak jsem ji tedy postavila hned vedle svého kynologického centra, které skrývá další služby jako veterina, zverimex, psí salon, ubyotvání se psy adt. adt. No prostě imaginární ráj cheeky.

Budova kynologického centra

Milé porotě jsem vše odvykládala, bohužel jsem se musela krotit a zajistit, aby má prezentace byla víc stavební než kynologická a dalo mi to sakra práci. Mimo věci vyplývající ze zadání jsem zabrousila i do výběru ideálních podlah pro psy a to od kluznosti povrchu přes barvy a odraz světla, kosntrukcí schodišť a podobně.  Myslím, že pro porotu to byly zajímavé informace a hlavně mezi klasickými "problémy" stavebních konstrukcí" osvěžující. Po prezentaci se CELÁ  porota sešla u velkého stolu (hranatého), na kterém se válely všechny mé výkresy od formátu A4 až po velikost plachty jachetnice. Fuuuuj...to byl hnus. Tolik očí hledalo chyby na mé práci! Nejsem přece dokonalá, v tom kvantu a časové tísni je tam určitě nějaká přímo krutá chyba...ach bože už otvírají ústa a ptají se...uááá. Bylo jich 6 a každý si do něčeho rýpnul, ale díky bohu nic zásadního, kvůli čemu by se mi obejkty mohly zřítit, nenalezli. Nejvtipnější byl dotaz, kde mám v situaci (výkres návaznosti objektů na okolní zástavbu) nakresleny popelnice? To jsem slyšela prvně za celých 9,5 let stavebního studia, že do projektu se kreslí popelnice...ty vado, průser! Co když s ní pak bude chtít časem majitel z místa daného výkresem šoupnout? Budu muset zřejmě nakreslit výkres nový a požádat stavební úřad o povolení změny, no aspoň budu mít kšeftcool. Na popelnicové téma, přiznávám, jsem se nepřipravovala. Následovalo pár otázek k tématickým okruhům a bylo vymalováno, poslali mě za dveře. "Ťuk ťuk, kdo je tam, ale hrát nechtěli crying. Za pár minut mě povolali zpět a pogratulovali k úspěšnému složení státních zkoušek a k novému jménu Ing. Veronika Kučeriková! Na promocích mi dali diplom v červené složce a předali ocenění diplómované práce.Jsem to ale šikovná, zasloužila bych hrstku nebo spíš balík piškotů! A to jsem s tím měla chuť měsíc před odevzdáním seknout, jak mi vše přišlo na exkrement!  

Pesani se z diplomky dostali rovnou na promoční oznámení a to je zvonec a pohádky je konec! Není! Zodpovídám první otázku na začátku kecopovídání....panička neměla toho učení za těch od základky (9let), přes střední (4 roky), přes bakaláře (4roky) až po inženýra (1,5 roku) dost a podala si přihlášku na doktorát a vzali ji, takže z ní teď bude vědkyně a bude na základě tématu své disertační práce koumat hlavně proč nám tak plesniví zateplené fasády....kurde do toho nás psy už asi nezakomponuje (leda ty nezvané řasy a houby mechanicky odstraňovat houbou z psích chlupů co? enlightened)